|
Παιδική Παχυσαρκία

Ελίζα Στεργιοπούλου
(Σκιτσογράφος apodoxi.gr)
Πρόκειται για μια ασθένεια η οποία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού και μειώνει αισθητά το προσδόκιμο ζωής.
Προσβάλει την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του ατόμου.
Αίτια: έλλειψη άσκησης, λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, κληρονομικότητα.
Η οικογένεια που έχει ένα παχύσαρκο παιδί, πρέπει να τροποποιήσει τις διατροφικές συνήθειες όλων των μελών και όχι μόνο του παχύσαρκου ατόμου. Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα πρέπει να ενταχθούν δραστηριότητες σωματικής άσκησης (περίπατος κ.α.) και γεύματα χαμηλής θερμιδικής αξίας.
Η συμβολή ενός διαιτολόγου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, για την τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών της οικογένειας.Το σχολείο οφείλει να γίνει φορέας συμπεριφορών υγείας. Μέσα από δραστηριότητες και προγράμματα ευαισθητοποίησης, τα παιδιά δύναται να κατανοήσουν την αξία της μεσογειακής διατροφής.
Σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται η παρέμβαση του ψυχολόγου. Μερικά παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν επεισόδια υπερφαγίας, κάθε φορά που νιώθουν άσχημα. Σε αυτές τις καταστάσεις, η παχυσαρκία αναδεικνύει την ύπαρξη ενός προσωπικού ή οικογενειακού προβλήματος που "ταλαιπωρεί' το παιδί.
Οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχολόγο (εάν η υπερφαγία καλύπτει συναισθηματικές ανάγκες), σε διατροφολόγο (εάν οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι οι αρμόζουσες) ή σε παιδίατρο (εάν μεσολαβούν κληρονομικοί παράγοντες). Οι αλχημείες και οι αυτοσχέδιες δίαιτες πρέπει να αποφεύγονται διότι τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι τα επιθυμητά.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ισορροπημένη διατροφή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα δηλαδή του οργανισμού. Έτσι λοιπόν, θωρακίζεται ο οργανισμός από ιούς και ασθένειες.
Μπόχτη Ελένη
|
|