Ταινίες μικρού μήκους

Στην παρούσα στήλη, παρουσιάζονται ταινίες μικρού μήκους, στις οποίες πρωταγωνιστούν μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική έκφραση που αντλεί τη θεματολογία της από τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον, την ιστορία κ.α. Οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα παρουσιάζουν ταινίες ευαισθητοποίησης διάρκειας μέχρι 10 λεπτών.
Καραγκιόζης: και πάντα να αγωνίζεσαι (6ο Δημοτικό Πρέβεζας)
Ένα αφρικανικό ρητό λέει πως "τη γη δεν την έχουμε κληρονομήσει...τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας". Συνεπώς το μέλλον τους ανήκει και τα παιδιά του 6ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας το αποδεικνύουν χρησιμοποιώντας την πιο κατάλληλη ίσως ελληνική φιγούρα των παιδικών μας χρόνων "τον Καραγκιόζη". Στο πρόσωπο του άλλωστε ο καθένας μας βλέπει τον καθρέπτη της ψυχής του ίσως και των βιωμάτων του (Τριβυζαδάκης Θέμης).
Οι μαθητές από την Πρέβεζα σκιαγραφούν την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα με βασικά συστατικά το χορό και τη μουσική. Γνήσια Ελληνικό βίντεο, που σε κάνει να νιώθεις ότι υπάρχει ελπίδα (Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος).
Παιχνίδι πέρα από χρώματα (14ο Δημοτικό Πατρών)
Οι μαθητές από την Πάτρα παρουσιάζουν τη σχολική καθημερινότητα και θίγουν με έξυπνο τρόπο το θέμα της μετανάστευσης και του ρατσισμού. Οι διακρίσεις, ο στιγματισμός και η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, αποτελούν στοιχεία της κοινωνίας μας. Πρόκειται λοιπόν, για μια επίκαιρη παραγωγή που ενέχει έντονες πολιτικές, και όχι μόνο, διαστάσεις (Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος).
Στην Πάτρα της ανεργίας και των έντονων κοινωνικών αντιθέσεων, η πολιτεία δηλώνει "απούσα" ! Μέσα από το μικρό όμως αυτό video που έντεχνα αναπαριστά την καθημερινότητα των Πατρινών και το πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ακόμη και μέσα σε μία μικρογραφία της κοινωνίας, όπως είναι αυτή του σχολείου, ξεπετάγεται η ελπίδα. Με καλή θέληση το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αποφεύγοντας ακρότητες και ρατσιστικές κινήσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ακόμη και το πιο "άσχημο" φυτό , βγάζει λουλούδι... Ας το προσέξουμε λοιπόν (Τριβυζαδάκης Θέμης).
Κυλάω στη ζωή (Λύκειο Προσοτσάνης Δράμας)
Για τον έφηβο, το ημερολόγιο αποτελεί μια ελεύθερη δίοδο συναισθηματικής έκφρασης. Ο έφηβος συνεχώς "ταξιδεύει" και αναζητά νέα μονοπάτια. Ανακαλύπτει τον κόσμο, τις σχέσεις και πάνω από όλα, τον ίδιο του τον εαυτό (Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος).
Μέσα από αυτήν την ολιγόλεπτη αφήγηση της μαθήτριας, αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ότι η εποχή της εφηβείας είναι το κομμάτι της ζωής μας, που διαμορφώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα μας, που θα μας ακολουθεί για πάντα. Αποτελεί μία περίοδο συνεχούς αναζήτησης και έρευνας. Ίσως το πιο δύσκολο αλλά και καθοριστικό στάδιο της ζωής μας (Τριβυζαδάκης Θέμης).
Να μιλάς καλύτερα (22ο Δημοτικό Αχαρνών)
Ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία αποτελεί δομικό στοιχείο μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Η περίοδο της τρίτης ηλικίας όσο και η περίοδος της παιδικής ηλικίας, έχουν σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα την ανάγκη για φροντίδα και υποστήριξη. Εξάλλου βρίσκονται στον ίδιο κύκλο ζωής (Μπόχτη Ελένη).
Η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, σε μικρή ηλικία, είναι ικανή να ανοίξει, ευαίσθητες πτυχές μας. Η παρουσία του παππού, στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, με τους πολυάσχολους γονείς, έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Παρά το τεράστιο ηλιακό χάσμα, ο παππούς έχει πάντα τον τρόπο του, να κερδίσει την αγάπη και του πιο ατίθασου νέου (Τριβυζαδάκης Θέμης).