apodoxi.gr
  • Αρχική
  • Παιδική Ηλικία
  • Εφηβεία
  • Ενηλικίωση
  • Σxέσεις
  • Κοινωνία
  • Ημερολόγιο Ψυχικής Υγείας
  • Σκίτσο και Εικόνα
  • Ντοκιμαντέρ
  • Ταινίες μικρού μήκους

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
SOS ΕΛΛΑΔΟΣ


Οι ερωτήσεις 
σας,

τα άρθρα 
μας.


        Κυνηγώντας τον χρόνο


Picture
Ο άνθρωπος για να μπορέσει να ρυθμίσει τις κοινωνικές του συναλλαγές κατασκεύασε την έννοια της ώρας και το ρολόι. Έτσι λοιπόν, η μέρα έχει 24 ώρες, η ώρα 60 λεπτά και το κάθε λεπτό 60 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος στην εποχή μας αποτελεί έναν ψυχοπιεστικό παράγοντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Θα προλάβω το ραντεβού μου στις 7;» Μια επιτόπια μελέτη στο κέντρο της πόλης, δείχνει ότι  η πλειοψηφία των πολιτών κοιτάζει το ρολόι κάθε 5 λεπτά.

Ο χρόνος λοιπόν, είναι ένα στοιχείο που προκαλεί άγχος και αναστάτωση. Αρκεί να σκεφτούμε πόσο συχνά κοιτάζουμε το ρολόι μας, είτε έχουμε προγραμματίσει κάτι είτε όχι. Η έννοια αυτή έχει αποκτήσει μια περίεργη διάσταση, καθώς πετυχημένος είναι εκείνος που θα προλάβει πρώτος ή στην ώρα του, να ολοκληρώσει την εργασία του.

Στην αγγλική γλώσσα, γίνεται λόγος για dead line, για μια χρονική δηλαδή, οριογραμμή που πέρα από αυτήν «καίγεσαι». Τίθεται λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: Θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς τα ρολόγια;

Στο παρελθόν, η αποτύπωση του χρόνου ήταν διαφορετική. Για παράδειγμα, ήταν πρωί, μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ . . . Σήμερα όμως, αυτή η κατηγοριοποίηση δεν ωφελεί. Είναι αναγκαίος ο ακριβής χρονικός προσδιορισμός της ώρας και των συναντήσεων. Για παράδειγμα, «θα συναντηθούμε στις 6.15 για 20 λεπτάκια γιατί στις 7 ακριβώς πρέπει να πάρω το λεωφορείο της επιστροφής».

Για να δούμε όμως τι συμβαίνει σε έναν αγώνα μπάσκετ;

Τα τελευταία δευτερόλεπτα είναι τα πιο σημαντικά, τα πιο κρίσιμα και πιο αγχωτικά. Αρκεί να σκεφτούμε, ότι τα τελευταία 5 λεπτά ενός αγώνα μπορεί να διαρκέσουν μισή ώρα.

Για να δούμε όμως τι συμβαίνει στο στίβο;

Για να καταρριφθεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ ο αθλητής πρέπει να τρέξει να προλάβει το χρόνο. Και όταν μιλάμε για χρόνο, δεν εννοούμε κάποια δευτερόλεπτα αλλά για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ο χρόνος είναι χρήμα…

Για αυτό ακριβώς, οι επιχειρήσεις ψάχνουν γρήγορους και αποδοτικούς υπαλλήλους. Αυτός δηλαδή, που είναι καλός αλλά αργός αντικαθίσταται από ένα λιγότερο καλό αλλά πολύ πιο γρήγορο. Η ταχύτητα λοιπόν, υπερνικά πολλές φορές την ποιοτική απόδοση (το γοργόν και χάριν έχει).

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο και να μην χάσατε το χρόνο σας.

                                                                   Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος

Tweet

 Κοινωνική Δικτύωση

Picture
Picture
Picture
_____________________________________________________
Picture

Περιεχόμενα

Παιδική Ηλικία
Εφηβεία
Ενηλικίωση

Σχέσεις
Κοινωνία
Ημερολόγιο Ψυχικής Υγείας
Σκίτσο και εικόνα 
Ντοκιμαντέρ

Ταινίες Μικρού Μήκους

Ιστότοπος

Ποιοι Είμαστε
Σκοπός

Επικοινωνία
Συνεργασίες
Διαφήμιση

                                             ANDROID

copyright © 2013 - 2019

apodoxi.gr