apodoxi.gr Ένας πολυθεματικός ιστότοπος
  • Αρχική
  • Παιδική Ηλικία
  • Εφηβεία
  • Ενηλικίωση
  • Σxέσεις
  • Κοινωνία
  • Ημερολόγιο Ψυχικής Υγείας
  • Σκίτσο και Εικόνα
  • Ντοκιμαντέρ
  • Ταινίες μικρού μήκους

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
SOS ΕΛΛΑΔΟΣ


Οι ερωτήσεις 
σας,

τα άρθρα 
μας.


Πως το Tetris μπορεί να “παίξει” με το μυαλό σου

Picture
Οι άνθρωποι που παίζουν βίντεοπαιχνίδια παζλ όπως είναι το Tetris, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δουν κινούμενες εικόνες όπως αυτές του παιχνιδιού στα άκρα του οπτικού τους πεδίου, όταν κλείνουν τα μάτια τους ή όταν είναι έτοιμοι να κοιμηθούν. Το φαινόμενο Tetris επίσης γνωστό ως σύνδρομο Tetris συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο και προσοχή σε μια δραστηριότητα, η οποία αρχίζει να επισκιάσει τις σκέψεις τους, τις νοητικές εικόνες, και τα όνειρα τους.

Οι άνθρωποι που παίζουν Tetris για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί στη συνέχεια να βρουν τον εαυτό τους να σκέφτεται τρόπους με τους οποίους σχήματα στον πραγματικό κόσμο μπορούν να ταιριάξουν μεταξύ τους. Όπως τα κιβώτια σε ένα ράφι σούπερ μάρκετ ή τα κτίρια σε ένα δρόμο. Με την έννοια αυτή η επίδραση Tetris είναι μια μορφή συνήθειας. Μπορεί να ονειρευτούν σχήματα Tetris να πέφτουν ή να τα δουν στις άκρες του οπτικού πεδίου όταν είναι τα μάτια κλειστά. Με την έννοια αυτή το Tetris  είναι μια μορφή υπναγωγικής απεικόνισης.

Άλλα παραδείγματα
Το φαινόμενο Tetris  μπορεί να υπάρξει και με άλλα βίντεοπαιχνίδια τα οποία έχουν παρατεταμένη οπτική εργασία. Όταν ένα άτομο περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στη θάλασσα όταν πατήσει στη γη για λίγο καιρό θα κινείται αυθόρμητα με ταλάντευση. Κάνει αυτές τις κινήσεις γιατί έχει εξοικειωθεί με το πλοίο. Οι προγραμματιστές υπολογιστών μερικές φορές έχουν ίδιες εμπειρίες και αναφέρουν να ονειρεύονται αριθμούς και κώδικες. Οι άνθρωποι που παίζουν κάποιο παιχνίδι συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα θα συνειδητοποιήσουν, όταν προσπαθούν να κοιμηθούν, ότι οι σκέψεις τους θα είναι διαφορετικές από το συνηθισμένο.

                                            Γνωστική λειτουργία
  • Μορφή Μνήμης: Ο Stickgold (2000) έχει προτείνει ότι τα σχήματα Tetris καταλαμβάνουν μια ξεχωριστή μορφή μνήμης η οποία πιθανό να σχετίζεται με την διαδικαστική μνήμη. Αυτό προέκυψε από την έρευνα του που απέδειξε ότι άτομα με δευτεροπαθή αμνησία (τα οποία δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν νέα δηλωτική μνήμη)  ανέφεραν να ονειρεύονται σχήματα που έπεφταν, μετά που έπαιξαν Tetris κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και δεν ήταν σε θέση να θυμηθούν καν ότι έπαιξαν το παιχνίδι.
  • Χωροταξικές Ικανότητες: Μια μελέτη που διενεργήθηκε από τους Lynn Okagaki και Peter Frensch (1994), έδειξε ότι άτομα που έπαιξαν Tetris σε δώδεκα συνεδρίες των 30 λεπτών (χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στο παιχνίδι) τα πήγαν πολύ καλύτερα σε τεστ χωροταξικών ικανοτήτων από την ομάδα ελέγχου η οποία δεν έπαιξε ποτέ Tetris. Τα συμπεράσματα αυτού του πειράματος ήταν ότι τα βινετοπαιχνίδια όπως το Tetris είχαν θετική επίδραση σε τρεις τομείς των χωρικών δεξιοτήτων, την νοητική περιστροφή, την χωρική αντίληψη και την χωρική απεικόνιση, σε αυτούς που έπαιζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχόμενα. 
  • Ψυχοθεραπευτής - Tetris: Μια άλλη μελέτη, του 2009 στην Οξφόρδη, δείχνει ότι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια όπως το Tetris μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης τραυματικών αναμνήσεων. Αν η θεραπεία με το βιντεοπαιχνίδι γίνεται αμέσως μετά το τραυματικό γεγονός η ενασχόληση με τα σχήματα Tetris είναι αρκετή για να αποτρέψει την ψυχική ενσωμάτωση των ψυχικών εικόνων. Μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ακρίβεια, την ένταση και την συχνότητα των τραυματικών υπενθυμίσεων.                                                       

Αλεξάνδρου Άντρη Ιωάννα
Tweet

 Κοινωνική Δικτύωση

Picture
Picture
Picture
_____________________________________________________
Picture

Περιεχόμενα

Παιδική Ηλικία
Εφηβεία
Ενηλικίωση

Σχέσεις
Κοινωνία
Ημερολόγιο Ψυχικής Υγείας
Σκίτσο και εικόνα 
Ντοκιμαντέρ

Ταινίες Μικρού Μήκους

Ιστότοπος

Ποιοι Είμαστε
Σκοπός

Επικοινωνία
Συνεργασίες
Διαφήμιση

                                             ANDROID

copyright © 2013 - 2019

apodoxi.gr