apodoxi.gr
  • Αρχική
  • Παιδική Ηλικία
  • Εφηβεία
  • Ενηλικίωση
  • Σxέσεις
  • Κοινωνία
  • Ημερολόγιο Ψυχικής Υγείας
  • Σκίτσο και Εικόνα
  • Ντοκιμαντέρ
  • Ταινίες μικρού μήκους

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
SOS ΕΛΛΑΔΟΣ


Οι ερωτήσεις 
σας,

τα άρθρα 
μας.


Η εμπειρία της υπνοβασίας

Picture
Αρκετοί από εσάς, έχετε δει κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο να υπνοβατεί. Πρόκειται για μια εμπειρία που στις περισσότερες των περιπτώσεων προκαλεί συναισθήματα άγχους, έως και τρόμου. Παρατηρώ, με έκπληξη ότι πρόκειται για ένα θέμα ταμπού, που συχνά συγκαλύπτεται ή δεν συζητιέται ανοιχτά.

Ένας σαφής και απλός ορισμός της υπνοβασίας είναι ο εξής: ο κοιμώμενος περπατά και αυτό συνήθως συμβαίνει περίπου 2 ώρες αφότου αποκοιμηθεί. Ο λόγος και η ομιλία, όπου υπάρχει, συνήθως είναι δίχως νόημα και περιεχόμενο.

Η υπνοβασία εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο, σε παιδιά της σχολικής ηλικίας (6 έως 12 ετών) και στην εφηβεία ή στην ενηλικίωση υποχωρεί. Όταν κάποιος γονέας έχει ιστορικό υπνοβασίας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες και το παιδί να υπνοβατήσει, κάποια στιγμή στη ζωή του. Πέραν όμως της κληρονομικότητας, φαίνεται ότι το άγχος, ο υπερθυρεοειδισμός, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη κάποιων φαρμάκων, δύναται να αφυπνίσουν την υπνοβασία. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

Κυριαρχεί η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να ξυπνήσετε, για κανέναν λόγο, τον υπνοβάτη. Ο υπνοβάτης αν ξυπνήσει απότομα μπορεί να βιώσει άγχος και ανησυχία, δεν πρόκειται όμως να υποστεί κάποια επιπλοκή. Αυτό που συνίσταται είναι να τον κατευθύνετε με ηρεμία και χωρίς θόρυβο, πίσω στο κρεβάτι του. 


                           Συμβουλές προστασίας και πρόληψης

Απομακρύνετε τυχόν αιχμηρά ή επικίνδυνα αντικείμενα και τοποθετήστε τα, σε μη προσβάσιμα μέρη.

Οι πόρτες και τα παράθυρα πρέπει να ασφαλίζονται, ειδικά αν η κατοικία βρίσκεται σε όροφο ή αν έχει σκαλοπάτια, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσης και τραυματισμού.

Ως γονέας, πρέπει να ενημερώσετε όλα τα μέλη της οικογένειας σχετικά με την υπνοβασία και να τους καθησυχάσετε. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά δεν θα βιώσουν έντονο άγχος όταν δουν τον αδερφό τους να υπνοβατεί.

Το παιδί που υπνοβατεί πρέπει να νιώσει αποδοχή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθανθεί ντροπή, ενοχή και απόρριψη.

Αν τα επεισόδια επιμένουν κατά την ενηλικίωση, τότε συνίσταται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό θεραπευτή, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές για την αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων. 


Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος
Tweet

 Κοινωνική Δικτύωση

Picture
Picture
Picture
_____________________________________________________
Picture

Περιεχόμενα

Παιδική Ηλικία
Εφηβεία
Ενηλικίωση

Σχέσεις
Κοινωνία
Ημερολόγιο Ψυχικής Υγείας
Σκίτσο και εικόνα 
Ντοκιμαντέρ

Ταινίες Μικρού Μήκους

Ιστότοπος

Ποιοι Είμαστε
Σκοπός

Επικοινωνία
Συνεργασίες
Διαφήμιση

                                             ANDROID

copyright © 2013 - 2019

apodoxi.gr